Eventyrlig i Hemsila, dag 1

Jølle og Gytebekk tok turen til Hemsila i juni. Førstnevnte med mål om ørret over tokilosgrensa.
Sistnevnte med håp om å få fisk.

Fast fisk mot kvelden. Ørretens halefinne er synlig et øyeblikk i kampens hete.
Fra et tidligere besøk i denne elva gjennom Hemsedal vet de to at fisken kan være vanskelig å lure. Og denne turen bød på en stor værmessig utfordring. Varmen. Det var sydentemperatur på dagtid, og da er det en kjensgjerning at fisken er sær som en pappagutt fra Bærum.Den første dagen gryr og Hemsedal framstår som et eventyr rent naturmessig. Sola stikker etter hvert over det særegne fossefallet i fjellet over bygda, og varmen slår mot de to der de trasker mot elva i klamme vadere. Dessverre blir det altfor varmt. Over 30 grader i skyggen medfører at mye snø smelter i fjellet. Vannstanden stiger og fisken blir var og vanskelig. Det blir et ventefiske.

Det er nok av insekter på elva, men det er likevel en utfordring å lure ørreten. 
     Jølle og Gytebekk prøver seg litt nede på fluefiskestrekningen denne første dagen. Og de to er ikke alene. Det er midt på dagen og de mest populære stedene er opptatt. Og når man først har sikret seg en av disse plassene, så holder man fast ved den til Dovre faller. Duoen blir nødt til å vade ut dypt med marginale bakslengmuligheter. Da strekker ikke teknikken til Gytebekk helt til og han blir etter hvert mer opptatt av å fotografere kompisen.

Kameramann og "håvmester" Gytebekk hjelper Jølle med landingen.
     Under slike forhold gjelder det å lokalisere vak, smyge seg ut til kasteavstand og vente, vente, vente til det rette øyeblikket. Jølle har is i magan i varmen og etter et par timer lurer han en pen ørret på rundt kiloen.
      Det mangler ikke på vak, men fisken er ikke spesielt interessert i de medbrakte fallskjermfluene. De to bestemmer seg for å bruke kvelden til å binde opp noen nye med slankere kropp og kortere hackle.

En typisk Hemsila-ørret. Lys brun og med flott mønster. En skal lete lenge for å finne en elv med flottere ørret. 


Saken er sakset fra www.fluefiskeprat.com
Eventyrlig i Hemsila, del 2, kommer snart

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Ørreten er glad i reker

Vinden blåste tørrflua inn mot myrkanten - så smalt det

Ikke lett å få den sværingen gjennom pilkehullet