Kommentar: "Laks i tønne"


Her er en liten kommentar til en fersk rapport om lakselus. Rapporten er basert på resultater av nye forsøk som Havforskingsinstituttet har offentliggjort. Der konkluderes det med at oppdrettslaks som står tett får mindre lus enn de som svømmer mer spredt.

Havforskningsinstituttet skriver på sin nettside: "Mye fisk på lite plass – vanligvis blir det sett på som negativt for velferden til oppdrettsfisken. Men nå viser det seg at høy tetthet fører til at laksen får mindre lus".
– Laks som svømmer ved høyere tetthet, altså flere kilo fisk per liter vann, fikk færre lus på seg enn de som svømte ved lavere tettheter, sier forsker Frode Oppedal ved Havforskningsinstituttet.

Sett i et dyrevern- og dyrehelseperspektiv skaper dette et par sentrale spørsmål. Skal man tillate en utvikling der fisken i merdene står i ordets rette forstand tett som sild i tønne, slik at laksene blir enda mer deformerte og feite fordi de ikke har mulighet til å opprettholde et naturlig bevegelsesmønster? Dreier dyrevelferden seg kun om lus og ikke om hvordan det er for laksen å være stengt inne i oppdrettsanlegg?

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Ørreten er glad i reker

Vinden blåste tørrflua inn mot myrkanten - så smalt det

Ikke lett å få den sværingen gjennom pilkehullet