Øyeren og elvene

Opplevelser langs vannveiene:  Vannveiene i Nes på Romerike får bred omtale i boka "Øyeren og elvene". Sverre Solberg og Øystein Søbye tar leserne med på fiske, fugletitting og opplevelsesturer langs elver og åer.

Uåa renner stille gjennom Nes. Foto: Øystein Søbye
 - Bli med på tur langs vassdragene, oppfordrer Solberg og Søbye. Med bilder og tekst tar de leserne med på tur fra Hurdalssjøens sandstrender til Øyerendeltaets våtmarker, fra Nitelvas jungel til Glommas turbiner.
De to har vært på padleturer, fotturer, fiske og beverspeiding og gir en rekke turtips blandet med historiske anekdoter. Boka dekker området fra Akershus fylkesgrense i nord til Solbergfoss i Østfold i sør. I Nes kommune på Romerike, Akershus, har de utforsket de mange mulighetene Vorma, Glomma, Uåa og Kampåa byr på.

Forsker og fotograf

- Dette er ei bok om Øyeren og elvene, men like mye ei bok om entusiasme, om gjeddefiskernes lidenskap, båtfolkets tøff-tøff-lykke, fugleelskernes ekstase over en gjestende sibirsnipe, kajakkpadlernes himmelske fred og idealistens utrettelige jobb med å bevare kulturminner, skriver de i bokas forord.

Sverre Solberg fra Skedsmo er utdannet geofysiker og jobber som forsker. Han har tidligere skrevet bok om Leiravassdraget og om naturområder i Skedsmo. Øystein Søbye er naturfotograf, forfatter og designer. Han har gitt ut en rekke natur- og kokebøker og selger bilder gjennom bildebyrået Scanpix

Artikkeltekst og dette foto: Lisbet Bekkeli Amundsen
Mye på Romerike

I fire år har de jobbet med boka, og nylig kom resultatet; ei rikt illustrert bok på mer enn 270 sider. Vorma og Glomma har fått over 50 sider, og fra Nes kan vi lese om blant annet Svanfossen, kirkeruinene ved Nestangen, Funnefoss, Beengen fuglefredningsområde, Udenes og andre perler langs vassdraget. Undervegs forteller de om natur og dyreliv, friluftsliv og sportsfiske, lokalhistorie og kulturminner. Det hele er krydret med turtips og padleruter.

- Vi har vært mye oppover på Romerike i arbeidet med boka. Nes kommune har et par av de fineste padleelvene på Romerike, sier de og forteller om padleturer på Ua, Kampåa og Vorma. De har også vært med Elvekongen fra Årnes til Svanfoss, og de har brukt robåt opp og ned elvene. Vannvegene kan også ses fra luften.

- Vi har brukt mye fly, og vi har tatt bilder i all slags vær og til alle årstider. Vi prøver å vise alle sider av elvene, både når det gjelder opplevelser og årstider, sier Søbye.

Lokalhistorie

I jakten på de gode historiene og lokalkunnskap om områdene de skriver om, har de knyttet kontakter med lokale kilder.

- Mange har et lidenskapelig forhold til elvene, og tanken bak bokprosjektet har vært å formidle den store bredden i naturverdier og i bruken av området. Håpet er å gi noe nytt både til entusiastene og til alle de som ikke kjenner vassdraget så godt fra før, sier Solberg.

Foruten historien om kirkeruinene og arbeidermuseet ved Funnefoss i Nes, forteller de om hvordan utbyggingen av Svanfossen nesten veltet den norske regjeringen i 1907.

Ullershovfallet i Nes med Glomma i bakgrunnen. Foto: Øystein Søbye

Bilder og tekst er benyttet med tillatelse fra nevnte opphavspersoner.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Ørreten er glad i reker

Vinden blåste tørrflua inn mot myrkanten - så smalt det

Ikke lett å få den sværingen gjennom pilkehullet